В Бургас ще бъде изграден споделен студентски кампус на местните университети

Вторник, 18 Юли 2023

Университетите в Бургас ще работят съвместно за изграждане на споделен Студентски кампус. Проектът е на Община Бургас, а първа стъпка към неговата реализация e организираната от кмета Димитър Николов работна среща с ректорите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаски свободен университет, Национална художествена академия и директора на Филиал Бургас при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - проф. Христо Бозов, проф. Милен Балтов, проф. Георги Янков и проф. Теодор Седларски

Кампусът ще има зони за обучения и студентски обмен, за настаняване на чуждестранни и български студенти, и преподаватели, корпуси с учебни лаборатории за провеждане на научни изследвания, споделени пространства за работа по различни проекти и дисциплини, включени в четирите висши учебни заведения.

Повече от час ръководителите на висшите учебни заведения обсъждаха как да работят съвместно, за да направят Бургас още по- желан град за студенти, какви програми да стартират, как да продължат да вдигат академизма, как да разкриват нови специалности и привличат млади хора.

Предстои да стартира обща дигитална платформа, която ще представя всички възможности за висше образование в Бургас.

Платформата ще предоставя и всички функционалности на бъдещия Студентски кампус – организиране на хакатони между ученици и студенти, на стартов фонд за финансиране на студентски идеи и научни разработки, провеждане на различни студентски спортни инициативи и състезания, и други.

Следващи стъпки ще бъдат подписване на общ меморандум за партньорство и взаимодействие между университетите в града и Община Бургас, както и учредяване на Регионален студентски съвет, с който да обменяме идеи за студентски инциативи, програми и функционалността на споделения студентски кампус.