Студенти от 14 университета са в Бургас за най-мащабното математическо състезание

Събота, 18 Май 2024

Най-мащабното математическо състезание за студенти от българските университети се провежда в Бургас. Домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) през 2024 г. е СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика, със съдействието на МОН, филиал - Бургас на Софийския университет, Фондация "ФМИ иновации и образование" и Община Бургас. 
103 студенти от 14 университета участват в тазгодишното издание на олимпиадата. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени след петчасово усилено решаване на задачи.
Начало на Олимпиадата беше дадено в 8.30 часа в Международния конгресен център. Събитието откриха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  проф. Стоян Шишков и проф. Мая Стоянова, декан на ФМИ на СУ, председател на организационния комитет.
„Всеки от вас вече е победител – заради това, че е избрал своя професионален път, заради вече натрупаните знания и умения. Благодаря на всички съорганизатори, на кмета на Бургас Димитър Николов и на Министерство на образованието и науката.Националната студентска олимпиада има своето достойно място в академичния живот на страната ни, защото именно това е целта на всички нас - да повишаваме интереса към науката сред най-младите.“ – пише в приветствието си до участниците и организаторите ректорът на СУ проф. Георги Вълчев.
От името на кмета на община Бургас приветствие отправи зам.- кметът по образование Михаил Ненов: „Безкрайно съм щастлив, че Олимпиадата бележи рекорден брой участници през тази година. Изключително е вълнуващо в Бургас да са едни от най-големите умове на България. “
Проверката на работите на студентите започва веднага след тяхното предаване. 19-членно жури, съставено от авторитети в точните науки, има нелеката задача до края на деня да обяви резултатите в индивидуални класирания, отборни класирания и класирания по висши училища. На официална церемония най-добрите ще получат златни, сребърни и бронзови медали. 
Според регламента студентите са разпределени в три състезателни групи (А, Б, В) в зависимост от професионалното направление. Група А – математика, информатика и компютърни науки, Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана, Група В – всички останали.
Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно от висшите училища в България. Организацията се осъществява от Национална комисия и висше училище-домакин, тази година Сшофийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2010 г. НСОМ се провежда с любезното съдействие и финансова подкрепа на Министерството на образованието и науката.