Препълнена зала посрещна проф. Христо Пимпирев по време на събитие, организирано от Бургаския филиал на Софийския университет

Понеделник, 23 Октомври 2023

Препълнена зала посрещна в Бургас обичания полярен изследовател и преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Христо Пимпирев. Той гостува в морския град по покана на Бургаския филиал на Алма Матер и Община Бургас, за да представи книгата си „Антарктическият стопаджия“, написана в съавторство с журналистката и фотограф Иглика Трифонова.

„Ние имаме голяма връзка с Бургас и с морските хора от града, затова съм щастлив, че съм тук. Не очаквах да дойдат толкова почитатели на нашата антарктическа мисия, които да изпълнят салона, даже и с правостоящи. Много съм развълнуван." - с тези думи проф. Христо Пимпирев даде начало на едночасовата среща-дискусия с публиката в Центъра за съвременно изкуство и библиотека "Пейо К. Яворов".

В присъствието на капитан Николай Данаилов - първият български капитан, успял да заведе кораб, построен през 1984 г.,до остров Ливингстън и да го върне обратно във Варна, проф. Пимпирев и Англика Трифонова споделиха любопитни факти и интерсни нaучни открития.

На събитието присъстваха екипът, преподавателите и студентите на Бургаския филиал, с което заявиха, че новата образователна структура участва вече активно в културния и академичен живот на Бургас. Голямата посещаемост от страна на учениците на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, впечатли авторите. "Радвам се, че има и толкова млади хора, които са бъдещето на нашата страна", заяви проф. Пимпирев.

Книгата "Антарктическият стопаджия" разказва как проф. Пимпирев успява да превърне личната си мечта - да достигне до Антарктида, в държавна политика. Десетилетия наред българският учен и преподател на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ създава положителен образ на България по света.

Приветствие към авторите отправи екипът на Община Бургас в лицето на зам.-кметовете Дияна Саватева и Йорданка Ананиева.

С представянето на книгата „Антарктическият стопаджия“ Филиалът поставя началото на програма от редовни посещения на учени и изявени общественици в Бургас. По този начин, успоредно с образователната и научно-изследователската дейност, Бургаският филиал ще развива активна дейнист като научен, културен и артистичен портал.

 

Снимки: Сашка Константинова и Ради Данаилова