Истории за Антрактида от първо лице в Бургас – проф. Христо Пимпирев представя биографичната книга "Антарктическият стопаджия"

Петък, 13 Октомври 2023

По пока на Бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 20 октомври /петък/ обичаният полярен изследовател проф. Христо Пимпирев ще бъде в морския град, за да представи своята книга „Антарктическият стопаджия“. Безценните спомени, гледки, истории и факти от първо лице бургазлии ще могат да чуят в Регионална библиотека “Пейо К. Яворов”, от 17.30 часа, входът е свободен и всички са добре дошли.

Повечето българи са чували името на Христо Пимпирев и си спомнят усмихнатия професор от телевизионния екран. Знаят за експедициите и за нашата база на Антарктида, за трудностите, които полярниците ни срещат, и за успехите, които постигат на Ледения континент всяка година. Но кой е човекът зад широката усмивка? Как е успял да превърне личната си мечта в държавна политика и вече десетилетия наред да създава положителен образ на България по света? Какво го мотивира и вдъхновява и му дава сили неотклонно да върви напред?

Отговорите на тези въпроси проф. Пимпирев събира между кориците на една истинска приключенска книга, с помощта на фотографа и журналист Иглика Трифонова. Тя е една от стоте жени в полярната наука и образование, участник в пет български експедиции до Антарктида.

Срещата с двамата вдъхновители се реализира с подкрепата на Община Бургас.

ЗА АВТОРИТЕ

Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет Св. Климент Охридски, учен и полярен изследовател. Председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации. Проф. Пимпирев е включен в световна класация на стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и журналист публикува в български и чужди медии. Председател на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Член на Съюза на българските журналисти и на Българския антарктически институт. През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени