Денят на отворените врати на Богословския факултет показа висок интерес към магистърските програми в Бургаския филиал

Сряда, 30 Август 2023

При пълна зала протече Денят на отворени врати, който ръководството и екипа на Богословски факултет проведоха в Бургаския филиал на Софийския университет. На въпросите на кандидат-студенти отговаряха доц. д-р Ивайло Найденов, декан и ръководителите на магистърските програми проф. д-р Павел Павлов и доц. д-р Венцислав Каравълчев. Събитието подкрепиха и представители на бургаското духовенство и архиерейски наместник иконом отец Емилиян.

През настоящата година Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва своята 100-годишнина, която съвпада с откриването на първия Филиал в историята на Алма Матер, Филиал-Бургас. Факултетът с мисия има две акредитирани магистърски програми в новия си бургаски дом - „Църковен мениджмънт“ (съвместна програма със Стопанския факултет) и „Християнско поклонничество“. Приемът по тях е отворен до 21 септември и се осъществява онлайн. Обучението е в задочна форма, а първите лекции ще започнат през втората половина на месец октовмри. Магистърските програми, които ще стартират в Бургас тази есен, са предвидени за специалисти и неспециалисти. За неспециалистите се предлага двугодишен курс, като първата година е въвеждаща (подготвителен/базисен модул), след която студентите ще могат да избират от една дузина магистърски програми на Богословския факултет.

Бъдещата група по теология в Бургас към този момент включва кандидати с разнообразни професии и предходни образования – лекари, юристи, психолози, икономисти, учители. „Когато се докосне до Богословието и надгради с това познанията си, всеки специалист в своята област става по-добър експерт“ – казва деканът доц. д-р Ивайло Найденов и допълни, че Бургас може да се превърне в модел на подражание със своя стремеж и желание към създаване на духовна богословска среда.

Програмата в Бургас продължава и на 29 август, когато доц. д-р Ивайло Найденов, проф. д-р Павел Павлов и доц. д-р Венцислав Каравълчев ще проповядват в три бургаски храма.